Dat een zieke werknemer niet aan zijn lot mag worden overgelaten is bekend. Toch legt het UWV na een mislukte re-integratie nog vaak loonsancties op. Daarom de twaalf gouden regels van de Wet verbetering poortwachter op een rij.

1. Zorg dat u goed kunt aantonen waarom uw werknemer voor zijn eigen werk ongeschikt is. Let hierbij op de functie omschrijving, de belasting in het werk, de belastbaarheid volgens de bedrijfsarts en de aanpassingsmogelijkheden van zijn werk.

2. De volgende stap is re-integratie in spoor 1. De wet verplicht u uw arbeidsongeschikte werknemer te herplaatsen in eigen of ander passend werk. De voorkeur en volgorde is eigen werk doen zover mogelijk of dit aanpassen, ander werk in uw bedrijf al dan niet aangepast, intern een functie creëren of de werknemer opleiden voor een bestaande andere functie die passend is.

3. Kan dat niet dan moet u zoeken naar werk bij een andere werkgever, oftewel spoor 2. En u moet dat tijdig inzetten. D.w.z. zodra duidelijk is dat in spoor 1 definitief geen mogelijkheden bestaan maar uiterlijk als uw werknemer bijna een jaar ziek is (eerste jaars evaluatie). Tenzij hij binnen drie maanden weer kan hervatten intern voor zijn restcapaciteit in duurzame arbeid. U blijft zolang het dienstverband duurt de mogelijkheden tot re-integratie onderzoeken in spoor 1, ook als spoor 2 al is ingezet,

4. Uw re-integratie inspanningen dienen adequaat te zijn. Dat wil zeggen: zij moeten passen bij de hulpbehoefte van de werknemer. Dat geldt ook voor het re-integratiebedrijf dat u inschakelt en voor het re-integratieplan dat zij opstellen. Er moet liefst een concreet re-integratie doel worden benoemd. Hoe vager het re-integratieplan is, hoe kleiner de kans op succes. Eis daarom concreetheid.

5. U moet tijdig actie ondernemen en dingen in gang zetten als de situatie er om vraagt. Dat geldt voor alles wat tot vertraging leidt. U moet wat dit betreft “voortvarend” te werk gaan. Over het algemeen betekent dit zo spoedig mogelijk doch uiterlijk binnen vier weken actie ondernemen.

6. De bedrijfsarts moet de beperkingen van uw werknemer omschrijven en u dat laten weten want dat heeft u nodig om uw re-integratie taak te kunnen invullen. Het medisch geheim is hierop niet van toepassing. Neem geen genoegen met vage beschrijving als “uw werknemer kan niet lang staan” of “hij kan niet te veel lopen of tillen”. Hoe vager de mogelijkheden zijn omschreven hoe slechter u uw re-integratie taak kan uitvoeren en hoe meer reden er is voor meningsverschillen met de werknemer.

7. Als uw bedrijfsarts meent dat uw werknemer minder uren kan werken dan normaal of zelfs helemaal geen arbeid kan verrichten, wees dat alert want het UWV is het niet snel eens met een urenbeperking. Vraag uw bedrijfsarts expliciet om aan te geven wat uw werknemer nog wel kan! Als uw werknemer helemaal niets kan, vraag u dan af of dat werkelijk reëel is?

8. Bent u het er niet mee eens en kunt u dit motiveren, vraag dat een second opinion aan bij uw eigen of een andere arbodienst of een deskundigenoordeel bij het UWV. Als u meent dat uw werknemer zijn eigen werk eigenlijk wel volledig kan doen kunt u het deskundigenoordeel ‘ongeschiktheid tot werken’ aanvragen. Als u denkt dat uw werknemer (gedeeltelijk of geheel) passend werk kan doen, dan kunt u hem dit aanbieden. Als hij weigert vraagt u het deskundigenoordeel aan: “doet mijn werknemer voldoende aan zijn re-integratie inspanningen?”.

9. Het UWV vindt uw re-integratie inspanningen voldoende als uw werknemer duurzaam geplaatst is in passend werk waarmee hij minimaal 65 procent van zijn vroegere loon kan verdienen (en liefst meer). Duurzaam betekent in spoor 1 voor onbepaalde tijd en in spoor 2 minimaal voor een half jaar aansluitend aan de periode dat hij 2 jaar ziek is geweest. Tijdelijk werk is dus niet duurzaam c.q. onvoldoende.

10. Weet dat u als werkgever uiteindelijk voor alles verantwoordelijk bent, ook voor de adviezen van deskundigen (bedrijfsarts, re-integratiebedrijf) die u inschakelt. Dus u bent altijd aangewezen op uw eigen gezonde verstand.

11. Als u toch onvoldoende of het verkeerde heeft gedaan kunt u onder een loonsanctie uitkomen als u daarvoor een deugdelijke grond heeft. Maar weet dat er bijna geen redenen bestaan die als deugdelijke grond door het UWV worden gehonoreerd.


Tenslotte, U bent niet verantwoordelijk voor het uiteindelijke re-integratie resultaat. Wel voor de voldoende, tijdige en adequate inspanningen. Meer dan wat redelijk is wordt binnen de WVP niet van u verlangd. (Bron: PW de Gids)

Mondkapjes