Driekwart van de werkende Nederlanders wordt niet door hun werkgever gestimuleerd om de trap te nemen. Vaak wordt er op de werkvloer voorkeur gegeven aan het gebruik van de lift.
Dat blijkt uit een onderzoek van GfK dat Het Nationale Diabetes Fonds liet uitvoeren in het kader van de Nationale Traploopweek. Aan het onderzoek deden 1.140 werknemers mee van achttien jaar en ouder.
41 procent van de respondenten neemt de lift omdat dit makkelijker is, twee vijfde doet dit omdat zij vinden dat ze op een hoge verdieping zitten en 35 procent heeft geen zin om buiten adem boven te komen. Jongeren tussen de 18 en 29 jaar nemen het vaakst de lift, werknemers tussen de 40 en 49 jaar kiezen vaker voor de trap.
Bij de overweging om de trap of de lift te kiezen speelt ijdelheid ook een rol. 20 procent van de jongeren neemt de lift omdat ze gebruik willen maken van de spiegel.denen tegen traplopen
Zitten

Met het initiatief wil de organisatie voor meer beweging op de werkvloer zorgen. "Nederland is Europees kampioen zitten. Werknemers zitten gemiddeld 7,1 uur per werkdag", aldus Hanneke Dessing, directeur van Het Diabetes Fonds.
"Dit cijfer is zorgwekkend en moet omlaag, werkgevers hebben hierin een essentiële rol. Ze kunnen hun werknemers verleiden te bewegen door bijvoorbeeld duidelijk aan te geven waar de trap is, lunchwandelen te stimuleren en staand werken te faciliteren.

Gezondheid


Het stimuleren van traplopen bij werknemers, zou na twaalf weken al een positief effect op fitheid, gewicht en bloeddruk hebben. Met traplopen worden gemiddeld zo'n 10 calorieën per minuut verbrand. Het inlassen van meerdere korte momenten van bewegen per dag zou helpen het metabool syndroom, voorloper van diabetes type 2, te voorkomen.

De Nationale Traploopweek wordt georganiseerd van 11 tot en met 15 april.

Bron: NU.nl/Robert de Graauw

Mondkapjes