Bent u eigenrisicodrager voor de Ziektewet? Dan draagt u zelf het risico voor (ex-)werknemers voor wie UWV normaal gesproken de verzuimbegeleiding en re-integratie doet.
Ook als de werknemer níet meer bij u in dienst is, en zijn dienstverband eindigde terwijl hij ziek was, of de werknemer is ziek geworden binnen 28 dagen nadat het dienstverband is geeindigd, moet u er samen zoveel mogelijk voor zorgen dat de werknemer weer aan de slag kan. U blijft als ex-werkgever gedurende de ziekteperiode van maximaal 2 jaar verantwoordelijk voor de re-integratie. Het is daarom aan te raden om rond vijf weken na einde (tijdelijk) dienstverband een gesprek aan te gaan met de ex-werknemer om de situatie in kaart te brengen.

Werk daarom, met uw werknemer, aan zijn re-integratie en leg de afspraken daarover vast in een Plan van aanpak, een onderdeel van het re-integratieverslag.
Als uw werknemer langer ziek is en een WIA-uitkering aanvraagt, beoordeelt UWV aan de hand van het re-integratieverslag of u voldoende hebt gedaan aan zijn re-integratie.

Toelichting: wanneer bent u eigenrisicodrager

Eigenrisicodragen voor de Ziektewet

Bent u werkgever? Dan betaalt u uw werknemers, als zij ziek zijn, 2 jaar loon door. En u bent verantwoordelijk voor hun re-integratie. In sommige gevallen krijgt uw zieke werknemer een Ziektewet-uitkering van UWV. Voor bepaalde werknemers kunt u eigenrisicodrager worden. U betaalt dan minder premie.

Wat is eigenrisicodragen voor de Ziektewet?

Bent u eigenrisicodrager voor de Ziektewet? Dan betaalt u zelf de uitkering voor uw ex-werknemers die bij ziekte nog recht hebben op een Ziektewet-uitkering. Ook als ze niet meer bij u werken.Uw preventie- en verzuimbeleid regelt u als werkgever zelf, samen met uw arbodeskundigen of arbodienst. Als eigenrisicodrager voor de Ziektewet heeft u naast het preventie- en verzuimbeleid ook de re-integratie van uw zieke werknemers zélf in de hand. Zo heeft u de controle over het hele proces.


Voor wie kunt u eigenrisicodrager worden voor de Ziektewet?

U kunt alleen eigenrisicodrager voor de Ziektewet worden voor werknemers:


· zonder ‘gewone’ arbeidsovereenkomst, zoals thuiswerkers en stagiairs;

· die bij u hebben gewerkt (en verzekerd waren) en daarna ziek werden;

· met een (tijdelijk) contract, van wie de arbeidsovereenkomst eindigt tijdens ziekte, zoals, onder andere, uitzendkrachten.


Als zij ziek zijn betaalt niet UWV, maar u zélf de Ziektewet-uitkering, als u eigenrisicodrager voor de Ziektewet bent. Ook zorgt u, samen met de werknemer, voor zijn re-integratie.

Voor wie bent u geen eigenrisicodrager voor de Ziektewet?

Soms betaalt UWV de Ziektewet-uitkering, óók als u eigenrisicodrager bent voor de Ziektewet. Het gaat dan om werknemers:


· die ziek zijn door zwangerschap, bevalling of orgaandonatie;

· die ouder zijn dan 55 jaar en recht hebben op compensatie volgens de Compensatieregeling 55+;

· die een arbeidshandicap, of beperking hebben.

(Meer informatie op UWV.nl/werkgevers)


Bron: UWV

Mondkapjes