Wie regelmatig op oproepbasis werkt, kan na 3 maanden ongemerkt in vaste dienst zijn. Maar liefst driekwart van de ondernemers in het midden- en kleinbedrijf is hiervan niet op de hoogte. Dat kan een flinke strop opleveren. Als de oproepkracht zelf tenminste wél weet hoe de regels zijn.

Na 3 maanden als oproepkracht elke week, of minimaal 20 uur per maand, te hebben gewerkt, bestaat er volgens de wet een vermoeden van vaste dienst. De oproepkracht is dan beschermd volgens het ontslagrecht en heeft recht op werk en salaris. Daarnaast is de ondernemer mogelijk ook verplicht om door te betalen bij ziekte en kan er zelfs een re-integratieplicht gelden.

Regels

„Bij het afsluiten van een oproepcontract gaan ondernemers ervan uit dat er geen regelmatig werk is. Maar in de praktijk is dat vaak wel het geval. Zo ontstaat een regelmatig arbeidspatroon waar de werkgever verantwoordelijk wordt voor het gemiddeld aantal gewerkte uren”, zegt Hans van de Ven, directeur van Please Payroll, die onder 400 MKB’ers liet onderzoeken wat zij over hun verantwoordelijkheden weten. „Kleine ondernemers zijn zich vaak totaal niet bewust van de verplichtingen die zij aangaan. Zij zitten met hun hoofd bij de dagelijkse beslommeringen en willen dat hun bedrijf groeit. Dan weet je echt niet wat precies de regels zijn.”

Volgens arbeidsrechtadvocaat Maarten van Gelderen is er zeker sprake van een kennishiaat: „Er wordt toch heel gemakkelijk gedacht onder ondernemers over dit soort flexibele contracten. Dat geldt overigens niet alleen voor de werkgevers maar ook voor de oproepkrachten zelf. Veel van hen kennen hun rechten ook niet en als ze deze wel kennen, laten ze het er vaak bij zitten omdat het te ingewikkeld is.”

Bron: Spitsnieuws.nl


Mondkapjes