De Regeling compensatie transitievergoeding, onlangs gepubliceerd in de Staatscourant, is een nadere uitwerking van de wet waarin de compensatieregeling voor werkgevers is opgenomen. Deze wet en regeling moeten het beëindigen van zogeheten slapende dienstverbanden door werkgevers aantrekkelijker te maken.

Vanaf 1 april 2020 kunnen werkgevers compensatie van de transitievergoeding aanvragen als zij een langdurig arbeidsongeschikte werknemer ontslaan of hebben ontslagen. Deze regeling geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 juli 2015. Tevens staan in de regeling vermeld binnen welke termijnen UWV over een aanvraag moet beslissen en welke informatie UWV nodig heeft om een compensatieaanvraag te kunnen beoordelen.


Wilt u ontslag aanvragen voor uw werknemer? Dan zijn er regels waaraan u zich moet houden. Die zijn afhankelijk van de arbeidsovereenkomst van uw werknemer en de redenen voor het ontslag. Ook heeft u te maken met een opzegtermijn en eventueel een opzegverbod.


Meestal heeft uw werknemer na ontslag recht op een WW-uitkering. Maar dat is niet altijd zo. Als uw werknemer ziek is of verwijtbaar werkloos wordt, krijgt hij misschien geen WW-uitkering.

Informatie UWV:


Transitievergoeding bij ontslag
Is een werknemer 2 jaar of langer in dienst geweest bij een werkgever en had hij een vaste of tijdelijke arbeidsovereenkomst? Dan krijgt hij een vergoeding bij ontslag of bij het niet verlengen van de arbeidsovereenkomst. Voorwaarde is dat het initiatief voor ontslag bij de werkgever ligt. Deze vergoeding heet de transitievergoeding.


Een werknemer kan deze vergoeding gebruiken om zich om te scholen of om een eigen bedrijf te beginnen. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van het aantal jaren dat hij in dienst is geweest. De vergoeding is vanaf 1 januari 2019 maximaal ■ 81.000. Behalve als een werknemer meer dan ■ 81.000 per jaar verdient, dan is de maximale vergoeding gelijk aan het jaarsalaris.




Transitievergoeding bij gedeeltelijke beëindiging arbeidsovereenkomst


Op 14 september 2018 deed de Hoge Raad uitspraak over het recht van de werknemer op een transitievergoeding bij gedeeltelijke beëindiging van zijn arbeidsovereenkomst. De werknemer heeft in dat geval recht op een gedeeltelijke (naar rato) transitievergoeding.


De Hoge Raad noemt in de uitspraak als voorwaarde dat:


· de gedeeltelijke beëindiging noodzakelijk is, bijvoorbeeld vanwege bedrijfseconomische redenen of langdurige arbeidsongeschiktheid;

· de werknemer minimaal 20% van zijn arbeidsuren verliest; en

· het verlies aan arbeidsuren naar verwachting blijvend is.


UWV heeft geen rol bij het vaststellen van het recht op transitievergoeding en de hoogte hiervan. Heeft u vragen over dit onderwerp? Neem dan contact op met een rechtshulpverlener.


Compensatieregeling bij ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid
Heeft u een werknemer ontslagen wegens langdurige arbeidsongeschiktheid? Was die werknemer bij het eindigen van het dienstverband nog arbeidsongeschikt, en heeft u hem een transitievergoeding betaald? Dan kunt u vanaf 1 april 2020 compensatie aanvragen voor deze vergoeding. Dit kan ook met terugwerkende kracht bij dienstverbanden die zijn geëindigd vanaf 1 juli 2015.

Welke gegevens wij van u nodig hebben


Bij de beoordeling van uw aanvraag moeten wij in ieder geval kunnen vaststellen:

· dat er sprake was van een arbeidsovereenkomst;

· wat de duur van de arbeidsovereenkomst is;

· dat de werknemer ziek uit dienst is gegaan;

· dat er een transitievergoeding is betaald;

· hoe de transitievergoeding is berekend, en;

· hoe hoog de kosten van de loondoorbetaling tijdens ziekte waren.

Bewaar uw documenten


Bij de beoordeling van uw aanvraag gebruiken wij zoveel mogelijk de gegevens die wij al hebben. Zo maken wij de aanvraag voor u zo gemakkelijk mogelijk. Vóór 1 juli 2019 laten wij u weten welke aanvullende informatie wij van u nodig hebben. Bewaar in ieder geval de volgende documenten goed zodat u ze, als het nodig is, mee kunt sturen met uw aanvraag:

· De ontslagvergunning.

· De beëindigingsovereenkomst (inclusief documenten waaruit blijkt wanneer de werknemer ziek was en dat hij bij het einde van de arbeidsovereenkomst nog steeds ziek was).

· Gegevens die gebruikt zijn om de hoogte van de transitievergoeding te berekenen.

· Bewijs dat de (totale) transitievergoeding betaald is.

Bron: Rijksoverheid / UWV


Mondkapjes