Het bericht dat werkgevers een eenprocentsroute zouden gebruiken als sluiproute om op een goedkope manier van personeel af te komen deed nogal wat stof opwaaien. Juridisch niet mogelijk en stemmingmakerij van de FNV waren enkele van de reacties. Hoe staat het UWV hier in?

Werknemers die weer voor 100 procent aan het werk zijn, worden door hun werkgevers niet volledig beter gemeld met als doel hen na twee jaar te kunnen ontslaan. Dit blijkt uit klachten bij het nieuwe Meldpunt Verzuimbegeleiding van FNV Bondgenoten. Wie vergeet zich beter te melden, wordt in de bedrijfsadministratie voor 1 procent ziek gehouden. Na een jaar krijgt de werknemer 10 tot 30 procent minder salaris. Na twee jaar kunnen ze worden ontslagen zonder extra kosten zo meldt de vakbond.

Eerste twee jaar: Frank Bartelds, woordvoerder UWV: “De eerste twee jaar van ziekte zijn privaat belegd middels loondoorbetaling door de werkgever. Dat is dus een zaak tussen werkgever en werknemer. UWV verzamelt alleen de ziekteaangiften en zonder tegenbericht stuurt UWV in de 78e week een pakket voor een WIA-aanvraag. Bij de ziekteaangiften staan geen percentages. UWV heeft dus geen zicht op dit fenomeen tijdens de eerste twee jaar van ziekte.”

Re-integratieverslag: Mócht de werknemer een WIA-aanvraag doen (“De vraag is of hij dit doet, hij is immers gewoon aan het werk”), dan toetst UWV het re-integratieverslag. Hieruit zal blijken dat de werknemer voor bijvoorbeeld 99% het werk heeft hervat.

26 weken: Bartelds: “Mocht het komen tot een ontslagaanvraag bij UWV dan toetsen wij of sprake is van arbeidsongeschiktheid en of sprake is van passend werk voor de zieke medewerker binnen 26 weken. UWV geeft alleen een vergunning, als de zieke medewerker niet binnen afzienbare tijd (26 weken) hersteld is en wanneer er geen passende arbeid voor de zieke medewerker is.”

Salarisachteruitgang: Wat betreft de achteruitgang in salaris kan Bartelds kort zijn: “Dat is niet correct. In het besproken geval heeft de werkgever twee loondoorbetalingsverplichtingen. Één van 1% loondoorbetaling bij ziekte en één van 99% loonbetaling i.v.m. het nagenoeg volledig werken.” Gedurende het tweede ziektejaar gaat alleen over 1% het loon terug met 10 tot 30%.
Bron: HR Praktijk

Mondkapjes