Rokers die uren onproductief zijn omdat ze buiten staan te paffen. Sportievelingen die veel verzuimen door zaalvoetbal. U kunt uw mensen vriendelijk doch dwingend op de hoogte brengen van ‘goed werknemerschap’. Zes problemen en oplossingen.

Uitgangspunt is dat de werkgever en de werknemer elkaar op een volwassen manier benaderen. De werkgever moet alles doen om het werk aantrekkelijk en veilig te maken en zijn mensen goed te belonen voor de geleverde arbeid. ‘Goed werkgeverschap’ heet dat. De werknemer moet zich realiseren dat het redelijk is dat zijn baas dus ook van hem verlangt dat er tijdens de werktijden serieus en hard wordt gewerkt. En dat heet dan ‘goed werknemerschap’. Wie vaak verzuimt of minder productief is, doorkruist het principe van goed werknemerschap en dat biedt de mogelijkheid om veel-verzuimers aan te pakken

Probleem 1: Henk de hardloper
Henk was een fanatiek hardloper, maar door schade aan zijn kniebanden kan hij niet meer lang achter de tekentafel staan. Of Greetje heeft alweer een gebroken pols door het skiën. Hoe krijgt u dit soort verzuim omlaag?
Milde oplossing: Presenteer de kosten Leg de verzuimers uit hoeveel het kost als zij een dag niet op het werk verschijnen. Benadruk dat u samen door middel van premies en inhoudingen de pot vult van waaruit de verzuimkosten worden betaald. En dat het redelijk is dat de collega’s verwachten dat u het dure gedrag van de verzuimer aanpakt.
Harde oplossing: Waarschuw voor schade aan loopbaan U kunt duidelijk maken dat het vele verzuim gevolgen zal hebben voor de carrière van de medewerker. Dat kan betekenen dat er geen premie of bonus wordt uitgekeerd, maar ook dat de werknemer een andere functie moet gaan vervullen.

Probleem 2: Karels maandagmorgenkater
Het is een feit dat er maandagmorgen veel productiviteit verloren gaat doordat werknemers in het weekend doorgezakt zijn. Bij Karel gebeurt dit stelselmatig. Het wordt tijd om in te grijpen, want de doorzakker is straks door zijn smoezen heen en zal zich ziek gaan melden.
Oplossing: Bied ruimte Spreek uw medewerker er op aan dat u merkt dat hij op maandagmorgen vaak inactief of zelfs afwezig is. U kunt hem bijvoorbeeld aanbieden om die ochtend wat later te beginnen, zodat hij wat langer in bed kan blijven. Deze uren worden uiteraard via op andere momenten gecompenseerd of in het loonstrookje verwerkt. Stuur de betrokkene na het gesprek een korte, neutrale bevestiging van de afspraak.

Probleem 3: Rita de roker
Ze staat kleumend tegen de gevel van het kantoorpand: Rita de roker. U weet dat ze op dat moment niet werkt, maar iemand verbieden te roken, dat kan echt niet.
Oplossing: Per afdeling aanpakken Een afspraak op dit gebied voor het hele bedrijf werkt niet. De situatie is bij de ene afdeling anders dan bij de andere. De expeditie-afdeling kan bijvoorbeeld besluiten dat er wél gerookt mag worden, terwijl ze bij de administratie willen dat de buiten-rokers hun verloren tijd moeten inhalen of minder vakantiedagen krijgen. Leg de afspraken per afdeling schriftelijk vast en laat iedereen tekenen.

Probleem 4: Victor, de onzichtbare verkoper
De regel is dat alle buitendienstmedewerkers bezoekrapporten inleveren. Victor lapt deze regel echter aan zijn laars. Zijn prestaties zijn zeker niet slecht, maar zijn chef eist van u dat hij de verkoper kan controleren op zijn gedrag buiten de deur.
Oplossing: Bekijk het maar! Bent u ondernemer geworden om als een schoolmeester uw mensen te bestraffen of bent u ondernemer geworden om een swingende tent op te bouwen? Als de verkoper zijn targets haalt, dan zal het u toch een zorg zijn hoe hij dat doet? Leg dit de manager uit en zeg hem dat hij eens moet overwegen de dagrapporten af te schaffen. Het kost namelijk niet alleen tijd om ze te maken, maar ook om ze te lezen.

Probleem 5: Esthers esthetische correctie
Esther heeft besloten haar gezicht te laten liften. Fijn voor haar, maar u zit met minstens twee verzuimdagen en met het risico dat het er nog meer worden. Cosmetische ingrepen hebben de neiging napijnen te veroorzaken.
Oplossing: Dit is een kans! Hier kunt u als werkgever een punt maken: 'Als Esther gebukt gaat onder haar uiterlijk, dan is het verstandig om haar te helpen om zich beter te voelen. Als ze haar werk goed doet, dan beloont u haar bijvoorbeeld met extra verlof. Is Esther echter een klaploper, dan heeft u hier een kans om haar er fijntjes op te wijzen dat voor dit soort zaken de vakantiedagen zijn of de levensloopregeling bedoeld is.'

Probleem 6: U bent abuis over de cao
U denk dat de cao alles afdekt, maar dat is een misverstand. Een cao is slechts een globaal instrument. In een cao staat bijvoorbeeld dat een werknemer zich bij het bedrijf ziek moet melden. Maar u kunt met uw medewerkers bepalen dat een zieke zich bij zijn direct leidinggevende moet afmelden.
Oplossing: Eigen afspraken maken. De cao’s bieden genoeg ruimte voor verfijndere afspraken tussen u en uw mensen. Zoals bijvoorbeeld het ziekmelden bij de leidinggevende. Maar in principe kunt u samen zaken afspreken die zelfs tegen de cao of zelfs de wet in gaan. Als u samen overeenstemming bereikt dat er op een bepaalde afdeling gerookt mag worden, waarom zou u het dan verbieden? Voorwaarde is dat iedereen ermee akkoord is en dat ook blijft. Zodra één medewerker zich op de 'hogere regels' zoals de cao beroept, is de deal voorbij.

De basisregels
• Spreek uw mensen aan op hun verzuimgedrag en wijs hen op hun plichten rondom 'goed werknemerschap'.
• Bevestig gemaakte afspraken in een neutraal briefje en archiveer dit in het personeelsdossier.
• Wijs uw werknemer bij herhaalde overtredingen schriftelijk op de mogelijkheid van loonopschorting of zelfs looninhouding.
• Gaat het verzuim door dan moet u daadwerkelijk het loon opschorten en daarna inhouden. U meldt alle stappen en acties schriftelijk aan de medewerker. In de brieven staat ook steeds de reden van de sanctie en de eventuele termijn van hoe lang de sanctie duurt en/of uitleg over een volgende sanctie.
• De laatste sanctie is voordragen voor ontslag.
(Bron: emedia)

Mondkapjes