Er is een nieuwe overheidsprikkel om het ziekteverzuim terug te dringen. Na de Wet verbetering Poortwachter, de WIA en de twee jaar verplichte loondoorbetaling bij ziekte van vaste werknemers, is in Den Haag de Modernisering Ziektewet aangenomen. Hiermee moet de toenemende arbeidsongeschiktheid van flexibele arbeidskrachten worden gestuit. Wat kun je straks als werkgever doen om de schade te beïnvloeden?

De huidige modernisering van de Ziektewet moet de vangnetters en hun werkgevers stimuleren om een uitkeringssituatie te vermijden. Dit leidt tot de nodige onrust. Zo denkt werkgeversorganisatie VNO-NCW dat de geslaagde terugdringing van het ziekteverzuim onder werknemers met een vast contract geenszins garant staat voor nieuw succes. Onder meer omdat tijdelijke werknemers weinig binding met hun werkgever zouden hebben. Een ander punt van kritiek is de verwachte premiestijging. De vakbonden zijn er op hun beurt van overtuigd dat de nieuwe regels de positie van de flexwerker ten op zichte van de vaste medewerker verslechteren.

Wat kun je straks als werkgever doen om de schade te beïnvloeden? In ieder geval samen met bedrijfsarts of arbodienst en de zieke tijdelijke kracht tijdens de resterende looptijd van zijn contract een plan van aanpak opstellen voor re-integratie. Daarna wordt het UWV de uitvoerende partij, en is de invloed van de werkgever op de re-integratie beperkt. Tenzij de werkgever heeft gekozen voor het eigenrisicodragerschap voor de ziektewet, dan kan hij meer invloed uitoefenen. Preventie wordt dus cruciaal, zorgen dat zo min mogelijk mensen ziek worden. Binden en boeien.

Verkapte werkloosheid

Er zit daarnaast nu veel verkapte werkloosheid in de Ziektewet. Wanneer iemand met een jaarcontract te horen krijgt dat zijn contract niet wordt verlengd en zich vervolgens ziek meldt, doet de werkgever weinig inspanningen hem te re-integreren. Het gevolg is dat iemand ziek uit dienst gaat, terwijl hij eigenlijk had kunnen werken. Zo blijft de schade op hoog niveau zonder dat het nodig is. De kosten rijzen daardoor de pan uit. Door de premiedifferentiatie worden werkgevers nu bewust van de schade die zieke ex-werknemers opleveren.

De verwachting is dat in de nieuwe situatie - nu dus al - werkgevers hun tijdelijke werknemers nauwer en actiever gaan begeleiden naar ander werk wanneer een contract niet wordt verlengd, en zo ziekmelding voorkomen. Die extra activiteiten betekenen wel meer werk voor de werkgever, maar als het goed is betaalt dat zich terug in lagere schades.

Eigen risico

Dat de uitvoering van de ziektewet volledig bij het UWV blijft, kan frustraties veroorzaken. Doet het UWV het slecht, dan gaan daardoor de kosten omhoog die de werkgever uiteindelijk moet ophoesten in de premie.

Bron: redactie HRpraktijk


Mondkapjes