Door de komst van de nieuwe Ziektewet moet de werkgever voortaan bij ziekte van een werknemer met een tijdelijk contract het loon doorbetalen gedurende de looptijd van het contract. De verandering zit hem in de financiering van de periode daarna, tot het moment dat de werknemer twee jaar ziek is geweest.

Wat gaat er veranderen?

Nu wordt deze periode in de Ziektewet nog betaald door het sectorfonds waarvoor alle werkgevers uit één bedrijfstak een premie betalen die afhankelijk is van het risico van de gehele sector. Per 1 januari 2014, de ingangsdatum van de nieuwe Ziektewet, financiert de individuele werkgever met een totale loonsom van meer dan 3.020.000 euro deze ziektewetperiode. Dit gebeurt door een gedifferentieerde premie die afhankelijk is van de instroom van eigen ex-werknemers in de Ziektewet.

Mocht de werknemer na twee jaar nog ziek zijn en instromen in de WGA, dan worden de kosten hiervoor vanaf 2014 doorberekend in de individuele werkgeverspremie.

Voor kleine bedrijven verandert er echter niets en voor middelgrote werkgevers met een loonsom van 302.000 tot 3.020.000 euro komt er een premie die deels op sectorniveau en deels op individuele schadelast is gebaseerd.

In maart 2013 verwacht het UWV met overzichten te komen voor werkgevers met hun potentiële risico’s. (Bron: HR-strategie)


Mondkapjes