De wijzigingen komen het op volgende neer:

• Er komt voor de werkgevers een gedifferentieerde Ziektewetpremie per werkgever in plaats van de huidige sectorpremies. Dit betekent dat werkgevers met veel tijdelijk dienstverbanders (supermarkten, uitzendbedrijven, beveiligingsbedrijven, zorginstellingen, etc.) een fors groter financieel risico gaan lopen.

• (Ex-)werknemers met een tijdelijk dienstverband die ziek uit dienst zijn gegaan, recht kregen op een Ziektewetuitkering en doorstromen in de WIA, worden meegeteld voor de vaststelling van de gedifferentieerde WGA-premie. Tot nu toe werden alleen werknemers met een vast dienstverband toegerekend. Dit kan betekenen dat een werkgever voor een werknemer met een tijdelijk dienstverband voor de duur van bijvoorbeeld één dag die ’s avonds ziek naar huis gaat en uiteindelijk in de WGA komt, 12 jaar de uitkeringslast betaalt.

• De hoogte en duur van de Ziektewetuitkering wordt aangepast. Er komt afhankelijk van het arbeidsverleden een loongerelateerde ZW-uitkering (70% zekerheid) en daarna een uitkering gebaseerd op het minimumloon.

• Na een jaar ZW-uitkering volgt een keuring door het UWV. Als de mate van a.o. minder dan 35% wordt ingeschat, da vervalt het recht op ZW-uitkering voor de resterende duur tot 104 weken.

• Het wordt mogelijk eigenrisicodrager te worden voor zowel de Ziektewet als voor de WGA.. Dit betekent dus voor zowel de vaste werknemers als voor de mensen met een tijdelijk dienstverband. Dit kan echter voor tijdelijk dienstverbanden pas vanaf 2016. Tot die tijd is men verplicht bij het UWV verzekerd op basis van een gedifferentieerde premie. Hier kleven voor wat betreft het eigenrisicodragen voor de Ziektewet nogal wat mitsen en maren aan. Desondanks is het is voor de werkgever van belang te voorkomen dat een ex-werknemer met een tijdelijk dienstverband gedurende de eerste 104 weken in de Ziektewet onvoldoende door het UWV wordt ‘ gevolgd’ voor een goede re-integratie , de werkgever zich niet met de re-integratie mag bemoeien, maar wel in totaal 12 jaar financieel verantwoordelijk is voor de uitkering (nu in het geheel niet) .

• Naast deze kort samengevatte aanpassingen zal de invoering in twee stappen plaatsvinden waarbij de werkgever in eerste instantie (2014 en 2015) wel moet betalen maar niet de keuze krijgt zelf de touwtjes in handen te nemen om een werknemer zelf te re-integreren. Ook zal er gewerkt worden met drie klassen van toerekening waarbij de middelste klasse te maken krijgt met een glijdende schaal voor wat betreft de toerekening (deel sectorinvloed, deel eigen merites).

(Bron: Verzuimland.nl)


Mondkapjes