Ruim 40 tot 50 procent van het langdurig verzuim is van psychische aard. Dat zegt Willem van Rhenen, Professor Engagement and Productivity aan Nyenrode en directeur Onderzoek en Ontwikkeling bij ArboNed, in een rapport van U-center Personal Recovery.

Een paar jaar geleden was ‘slechts’ 35 procent van dit type verzuim van psychisch van aard, waarbij het gros van de aandoeningen te maken heeft met depressieve en/of burn-out gerelateerde klachten. Dit geeft een verschuiving weer, die deels te maken heeft met de aard van het werk; in Nederland is meer sprake van dienstverlening.

Door de prestatiecultuur in de zakelijke dienstverlening neemt het aantal burn-out gevallen toe in deze sector, aldus Bart van den Bogaard, psycholoog i.o. en psychotherapeut bij U-center.

Hoe gaan we om met verzuim door psychische klachten?
Toch is een burn-out niet alleen werkgerelateerd. Het ziektebeeld ontstaat als werknemers zowel in hun werk als privé langdurig stress ervaren. De werkgever moet leren in gesprek te gaan met werknemers. Dus niet alleen ingaan op targets, maar ook op het privé leven. Van den Bogaard: Als werkgever kun je een burn-out in een vroeg stadium zien aankomen. Als je als werkgever weet wat werk¬nemers zakelijk en privé bezighoudt en daarover in gesprek gaat, kun je signalen oppikken. En erger voorkomen.”
In het onderzoek van U-center kwam naar voren dat 44% van de ondervraagden niet weet wat hun leidinggevende biedt tegen psychische klachten. Van 33% gaat de werkgever het gesprek aan en van 4% negeert de werkgever het, of weet hij niet hoe te ondersteunen. Vooral oudere werknemers (55%) geven aan direct actie te ondernemen bij het aankomen van bepaalde klachten.
94% meldt zich nooit ziek als hij zich somber voelt. Van de 6% die dat wel doet, is de meerderheid jong. Om stress te verminderen geeft meer dan helft aan te zorgen voor voldoende ontspanning. Vrouwen kiezen vaker voor rust en praten: 48% en 40%. Sport wordt met 44% het meest gekozen onder de jongeren van 18-24 jaar.

Preventieve tips
Volledige rust wordt vaak gezien als redmiddel. Maar uit onderzoek van professor van Rhenen blijkt echter dat dit niet noodzakelijk het juiste antwoord is. ”Bij fysieke vermoeidheid helpt het, bij geestelijke uitputting niet,” aldus van Rhenen. “Medewerkers met een dreigende burn-out zijn meer gebaat bij het uitzoeken wat hun belangrijkste bron van energie is. Bijvoorbeeld steun van collega’s, het thuisfront of de baas. Als werkgever kun je onderzoeken of het mogelijk is om hierin te faciliteren.

Tips voor werkgevers
• Laat de werknemer het tempo bepalen
• Actieve betrokkenheid van de werkgever loont
• Terughoudendheid is belangrijk; betrokkenheid mag niet worden ervaren als druk

Tips voor meer energie
• Ga op zoek naar je belangrijkste energiebronnen
• Laat gedrag zien dat hoort bij energie. Doe bijvoorbeeld iets voor een ander, deel complimenten uit. Zo’n positieve houding levert positieve reacties op en maakt dat je je krachtiger voelt.
• Stel haalbare kortetermijndoelen en geniet ervan als je een van deze doelen bereikt: dit zorgt voor een winning mood (Bron: HR Praktijk)

Mondkapjes