Werknemers die weer voor 100 procent aan het werk zijn, worden door hun werkgevers niet volledig beter gemeld met als doel hen na twee jaar te kunnen ontslaan. Dit blijkt uit klachten bij het nieuwe Meldpunt Verzuimbegeleiding van FNV Bondgenoten. Juridisch lijkt deze zogenaamde eenprocentsroute echter niet haalbaar aldus Babs Dubois-Van Kleef, advocaat bij Van Diepen Van der Kroef Advocaten.
Een werkgever krijgt immers niet zomaar een ontslagvergunning van UWV nadat een werknemer 2 jaar als arbeidsongeschikt staat aangemeld. Daarvoor zal de werkgever eerst moeten aantonen dat de werknemer niet meer binnen 26 weken in zijn/haar functie kan terugkeren. Dat zal lastig zijn bij slechts 1% arbeidsongeschiktheid.

Verminderen salaris
Ook het verminderen van het salaris door een 1% ziekmelding lijkt ver gezocht. De werkgever zal tijdens ziekte wellicht minder loon kunnen betalen aan de werknemer, maar niet indien de werknemer voor 99% arbeidsgeschikt is en ook voor 99% zijn eigen werkzaamheden verricht. De werkgever zal dan immers de werknemer op de gebruikelijk wijze voor zijn werkzaamheden moeten betalen.
Verder brengt een ziekmelding ook de nodige verplichtingen van beide partijen voor de re-integratie met zich mee.

Grip op Ziekteverzuim
Tip : Voorkomen is beter dan genezen. Zeker in het geval van verzuim en de daarbij behorende verzuimkosten. Wilt u weten hoe u grip op verzuim krijgt en de kosten binnen de perken kunt houden. Met de eendaagse masterclass Grip op ziekteverzuim bent u helemaal bij.

Kantonrechters
Deze truc wordt ook door de kantonrechters doorzien aldus Dubois-Van Kleef. Ze wijst daarvoor op de uitspraak van de kantonrechter te Lelystad uit 2011 (22 juli 2011) waarin de werknemer om een 100 procent hersteldmelding vraagt.

“De werknemer is op 17 september 2007 in dienst getreden bij de werkgever. Op 2 september 2009 heeft de werknemer zich ziek gemeld in verband met knieklachten. In het re-integratietraject heeft de bedrijfsarts geoordeeld dat de werknemer zijn eigen werk van orderpicker niet meer langdurig kan volhouden. Er werd een spoor 2-traject geadviseerd, waarbij de werkgever de werknemer moet helpen bij het vinden van werk bij een ander bedrijf. De werknemer was het hier echter niet mee eens en vroeg een deskundigenoordeel bij het UWV aan. Het UWV oordeelde dat de werknemer op 15 februari 2011 zijn eigen werk kon doen. Op 18 april 2011 oordeelde de bedrijfsarts vervolgens dat de werknemer het eigen werk volledig kon hervatten, maar dat er sprake was van twijfel over de duurzaamheid. Daarom stelde de bedrijfsarts voor om de werknemer 1 of enkele procenten arbeidsongeschikt te laten om zo te onderzoeken of de werknemer inderdaad probleemloos zijn werk kon hervatten. De werknemer is sinds 18 april 2011 volledig aan het werk in zijn eigen functie.
Bron: HR Praktijk

Mondkapjes