Er is al veel over geschreven, en nu verschijnen er steeds meer artikelen over de Nieuwe Ziektewet. Officieel de Wet BeZaVa genoemd: de Wet Beperking Ziekteverzuim en Arbeidsongeschiktheid Vangnetters. Voor de mensen die nog (te) weinig hierover hebben vernomen, een beknopt overzichtje.

Waar het grof gezegd op neer komt: u betaalt nu voor de Ziektewet een sectorpremie, per 1 januari 2014 gaat dit in veel gevallen omgezet worden in een gedifferentieerde premie. De hoogte van deze premie hangt af van de uitstroom van zieke medewerkers bij uw organisatie. U gaat dus betalen per zieke medewerker die bij u uit dienst gaat of is gegaan.

Wat moet u allemaal weten:

Over wie gaat de Nieuwe Ziektewet?

Over de zogenaamde vangnetter:

Een vangnetter (zonder werkgever) is iemand die:


· Als uitzendkracht ziek wordt en daardoor de ziektewet in gaat (beëindiging contract)

· Zieke werknemers van wie hun dienstverband afloopt tijdens de ziekte (hiervoor zijn werkgevers verantwoordelijk)

· Zieke WW-ers na 13 weken WW

· Iemand die binnen 28 dagen na beëindiging van zijn arbeidscontract ziek

Er zijn overigens ook vangnetters mét werkgever: dit zijn mensen die;


· ziek zijn door zwangerschap of bevalling;

· ziek zijn door orgaandonatie;

· gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn en ziek zijn geworden binnen 5 jaar nadat ze in dienst zijn gekomen (ook wel de No Risk polis genoemd).

Maar de Nieuwe Ziektewet geld voor vangnetters zonder werkgever. Dit kan dus ook uw e-werknemer zijn.

Wat gaat er gebeuren?

De Ziektewet moet natuurlijk ergens van betaald worden. Tot dit jaar werd dat gedaan uit de sectorpremie die voor alle bedrijven uit een bepaalde sector gelijk was. De hoogte werd dus per sector bepaald.

Dit gaat veranderen. Werkgever gaat nu in principe een bepaalde premie betalen per uitgestroomde werknemer. De premie wordt dus gedifferentieerd. Officieel gaat dit heten de ‘gedifferentieerde premie Whk’, waarbij Whk staat voor ‘Werkhervattingskas’

In de vorige zin staat ‘in principe’. Er wordt namelijk wel een onderscheid gemaakt in de grootte van het bedrijf:

In de nieuwe berekening van de gedifferentieerde premies worden werkgevers in 3 categorieën ingedeeld. Binnen iedere categorie komen de premies op een andere manier tot stand:


· kleine werkgevers (met een loonsom die gelijk of minder is dan 10 keer het gemiddelde premieplichtige loon per werknemer): premie op sectorniveau.

· middelgrote werkgevers (met een loonsom van meer dan 10 en gelijk of minder dan 100 keer het gemiddelde premieplichtige loon per werknemer): gewogen gemiddelde van sectorpremie en individuele premie.

· grote werkgevers (meer dan 100 keer het gemiddelde premieplichtige loon per werknemer): premie op individueel niveau.

WGA-flex

Iedere werknemer die valt onder het Nederlandse arbeidsrecht komt in de WIA na 2 jaar ziekte. Dus óók mensen die in de ziektewet zitten. De WIA voor vaste krachten wordt betaald uit óf een vastgestelde premie voor werkgevers , óf werkgevers kunnen kiezen om geen vaste premie te betalen, maar bij uitstroom in de WIA deze volledig te betalen. Dit is het Eigen Risicodragerschap.

Tot nu toe hoefden werkgevers geen premie te betalen voor mensen die vanuit de Ziektewet de WIA instroomden. Maar…ook dat gaat veranderen, als onderdeel van de Wet BeZaVa!

Werkgevers gaan nu ook een gedifferentieerde premie betalen voor ex-werknemers die vanuit de Ziektewet in de WIA instromen.

Premievaststelling:

Het UWV is degene die de gedifferentieerde premie per 1-1-2014 gaat betalen. De gedifferentieerde premie wordt vastgesteld aan de hand van de instroomgegevens van 2012. Dus voor iedere werknemer die in 2012 in de Ziektewet of in de WIA (vanuit de Ziektewet) is ingestroomd, zal de laatste werkgever de gedifferentieerde premie moeten gaan betalen.

Op dit moment is het UWV druk bezig om brieven naar alle werkgevers te sturen met alle gegevens van ex werknemers over wie premie betaald moet worden.

LET OP bij de premievaststelling!

Dat dit niet zonder slag of stoot gaat, bewijzen al diverse discussies op bijvoorbeeld LinkedIn. En, niet geheel onbelangrijk, diverse deskundigen geven al aan dat de kans op fouten van het UWV 35% kan zijn. Bijvoorbeeld mensen die ten onrechte worden beschouwd als vangnetter. En dit kan u letterlijk tonnen kosten!

Wees daarom zeer zorgvuldig bij het controleren van de gegevens voor de premievaststelling. Liever nog, laat dit over aan deskundigen. Echt. Het scheelt u op termijn heel veel (financiële) ellende. (uit: VerminderVerzuim)


Mondkapjes