Marjan van den Berg

Prima hoor, om werknemers te vertroetelen met sportschoolabonnementen, bedrijfsyoga en gezond voedsel. Maar verwacht niet dat hierdoor de ziekenboeg ineens leegloopt, zeggen wetenschappers.


'Ik ben niet tegen vitaliteit', zegt IJmert Kant, hoogleraar arbeids-epidimiologie aan de universiteit van Maastricht. 'Om een heleboel redenen moet je dat doen, maar als je dat verkoopt omdat het verzuim naar beneden gaat, ben je niet juist bezig in mijn ogen.' Kant reageert op een interview in Trouw met VU-hoogleraar Allard van der Beek; volgens Van der Beek heeft het stimuleren van een gezonde leefstijl onder werknemers maar een minimaal effect. Kant komt tot vergelijkbare conclusies.

Vitaliteit slechts één factor

Ziekteverzuim wordt bepaald door heel veel factoren, legt Kant uit. 'Waarvan vitaliteit er slechts eentje is. Er zijn andere die veel belangrijker zijn.' Hij noemt de werkdruk en de manier waarop collega's met elkaar omgaan. 'Wat wij scharen onder de psycho-sociale werkomgeving, dat heeft een immense invloed op verzuim. Inzet daarop heeft een veel groter effect op het terugdringen van verzuim dan leefstijl.'


Een andere reden waarom leefstijlverbeterende maatregelen een gering effect op het verzuim hebben, is dat deze vooral aanslaan bij werknemers die toch al een relatief gezonde leefstijl hadden.

Vroegtijdige begeleiding

De beste manier om verzuim te voorkomen is volgens Kant het creëren van goede arbeidsomstandigheden. 'Dat kun je ook voorspellen. Je kunt kijken welke mensen een verhoogd risico hebben om te gaan uitvallen en die kun je dan vroegtijdig begeleiden. Die aanpak levert je echt een waanzinnige reductie op in toekomstig verzuim. In het gunstigste geval halen we daar reducties van om en nabij de vijftig procent!'

Bron: BNR.nl


Mondkapjes